dimarts 17 de maig del 2016

La Plataforma per la Llengua ha preparat 10 actes per celebrar els seu desè aniversari a Canet

La Plataforma per la Llengua ha preparat 10 actes per celebrar els seu desè aniversari a Canet

Foto: Carpa de la Plataforma per la llengua durant la Mostra d'Entitats del 2007// canetdemar.cat

 

La Plataforma per la Llengua de Canet celebra el seu 10è aniversari i ha preparat tot un conjunt d'activitats per commemorar aquesta dècada en què han lluitat i treballat per normalitzar l'ús del català en la nostra societat. Tots els divendres fins el 8 de juliol s'han planificat actes diversos, des de col·loquis, a exposicions passant per presentacions de llibres.

«10 anys, 10 actes» és el lema que han triat per commemorar aquesta efemèride, tot recordant que la Plataforma a Canet naixia a l'abril del 2006 durant la Mostra d'Entitats que es va fer aquell any. En tot aquest temps, l'entitat ha crescut i s'ha fet un espai dins l'agenda canetenca amb l'organització de diferents actes. Ja siguin presentacions de llibres o documentals, exposicions diverses o la creació de parelles lingüístiques que han servit per reivindicar el català i el seu ús en diferents àmbits. Pel president de la Plataforma per la Llengua a Canet, Toni Bellatriu, si bé en aquests 10 anys la situació del català ha millorat, en alguns aspectes encara cal treballar i molt per millorar-ne la seva salut.

De fet la projecció del documental que es va poder veure aquest divendres titulada «L'´últim seller» i que incloïa un col·loqui amb el filòleg Andreu Bosch, va ésser el primer acte; per aquest divendres hi haurà un cinfòrum amb el film «Born» del director Claudio Zulian. També s'han preparat diferents xerrades com la que es farà el 27 de maig sobre Neus Català, supervivent dels camps d'extermini nazis, a càrrec d'Elisenda Belenguer. Més endavant hi haurà una conferència sobre l'etiquetatge en català amb Bernat Gasull, responsable de l'àrea d'empreses i administracions públiques de Plataforma per la Llengua i Susanna Juan, responsable de comunicació del Bon Preu i Esclat. Les exposicions també tindran el seu espai en aquest aniversari, precisament n'hi haurà una sobre la llengua en l'etiquetatge de grans marques i una dedicada a la figura de Ramon Llull tot aprofitant que el 2016 és l'any literari dedicat a aquest autor. Pel que fa presentacions de llibres, n'hi haurà quatre: «100 episodis clau de la història de Catalunya» a càrrec d'Agustí Alcoberro, «Ramon Llull, el viatger de la paraula» de la filòloga Maribel Ripoll, «Maleïda. L'aventura de Jacint Verdaguer a l'Aneto» de Bernat Gasull i la novel·la «Res no és perfecte a Hawai» de l'escriptor Màrius Serra. Els actes tindran lloc en diferents espais, com l'aula magna de l'Escola de Teixits, la sala cultural Ramon de Capmany o la Biblioteca de Canet.

temes: cultura
Programació d'avui