divendres 28 de setembre del 2012

S'aprova al ple la moció que declara Canet "territori català lliure i sobirà"

S'aprova al ple la moció que declara Canet "territori català lliure i sobirà"

Al ple d’ahir Canet va ser declarat “territori català lliure i sobirà”. D’aquesta manera se suma als altres municipis que ja han presentat mocions similars a favor de la independència de Catalunya. En el cas canetenc, la moció va ser presentada a instància de l’ANC, per CiU, Unió Municipal de Catalunya, dos dels socis de govern, i ERC des de l’oposició. Com era d’esperar es va aprovar amb el vot afirmatiu d’aquests tres partits, tres vots d’abstenció corresponents al PSC, que es reafirma en la defensa del model federal, i els dos vots contraris dels regidors del PP.

Aquest punt va centrar tota l’atenció, d’un ple que va transcórrer amb lleugeresa en la resta de punts, la majoria aprovats per unanimitat. Però en arribar a la moció, el ritme del debat polític es va accentuar. El contingut de la moció se centra en 8 àmbits: declarar moralment Canet territori català lliure i sobirà; reconèixer la necessitat d’una hisenda pròpia catalana; comprometre’s a treballar amb la ciutadania i les entitats per fer més àmplia la majoria social i econòmica per esdevenir un estat propi de la unió Europea; instar al govern de la generalitat a emprendre accions immediates en aquesta línia; l’ajuntament de Canet s’adhereix a l’ANC; apel·lar l’esperit cívic per resoldre democràticament els conflictes i notificar aquesta decisió al Parlament i a la Generalitat.  La moció, a més es presentava per via d’urgència, que tots els partits van recolzar menys el PSC.

En el de debat polític, des de CiU, el regidor Laureà Gregori, va destacar el “moment decisiu” en el que ens trobem. Això vol dir ser conscients i conseqüents i saber escoltar el clam de la ciutadana i alhora emprendre les accions necessàries arran de les actituds de la societat civil.

L’altre partit que presentava la moció era ERC, el regidor Ivan ARanda, en la seva intervenció, va destacar que és una realitat la transició nacional de l’estat català. Aranda feia referència al camí llarg de 300 anys que ha resseguit Catalunya per apropar-se de nou a la independència i confiava en la celebració d’un referèndum per decidir.

Per part d’Unió Municipal de Catalunya, que també presentava la moció, va intervenir el regidor de cultura, Pere Xirau, va expressar que el partit està d’acord amb la filosofia de la moció, però que el redactat en alguns punts no s’adhiu al seu tarannà.

Pel que fa el PSC, el seu vot va ser d’abstenció. La regidora socialista, Silvia TAmayo, va remarcar que decidir el full de ruta del país és tascar del Parlament i de governs locals. Tamayo va recalcar l’ADN del partit: socialista, catalanista i federal. Reconeixia que cal canviar les relacions entre Espanya i Catalunya, però sense fractures.

Des del PP, que hi va votar en contra, el seu regirdor, Toni Romero, va argumentar que aquesta moció i aquest moviment indenpendentista és fruit de la mala gestió econòmica que ha patit Espanya i Catalunya, durant els mandats socialistes. Va insistir en què la divisió no farà que sortim de la crisi, sinó la cohesió i el diàleg. Així expressava com el PP es nega a recolzar postures rupturistes i va titllar d’error històric que CiU hagi redicalitzat la seva postura ideològica.

temes: política
Programació d'avui